Allmänt om 3D i ProgeCAD

Många undrar om man kan göra 3D-ritningar i ProgeCAD och svaret är tveklöst "Ja". I ProgeCAD kan du skapa och redigera 3D-ritningar på samma sätt som i AutoCAD. Det finns dessutom ytterligare en del unika 3D-funktioner i ProgeCAD.

ProgeCAD svensk version är sannolikt den enklaste och snabbaste vägen att lära sig skapa 3D-ritningar som följer industristandard när det gäller ritningsformat och arbetssätt. Det gäller för såväl nya som mer vana användare. 

ProgeCAD är också unikt när det gäller kompatibilitet med andra 3D CAD-program och 3D ritningsstandarder som exempelvis STEP och IGES. Läs mer här om alla program och standarder som stöds av ProgeCAD.

3D-kommandon i ProgeCAD

I ProgeCAD hittar du enkelt dina 3D-verktyg i pedagogiska grupperingar. I självstudiekursen fortsättning till ProgCAD finns bl.a. en introduktion till 3D. Det finns bra hjälp i on-line-manualen och hjälpen som du når infrån ProgeCAD. I vår Youtube-kanal "Progesoft Sverige" finns några videoklipp om 3D, och fler kommer att följa.

3D-symboler i ProgeCAD

iCADLib blockhanterare innehåller över 20 000 block och symboler, många av dem finns även i 3D. Från iCADLib når du även Traceparts som innehåller 100 000-tals symboler och block från leverantörer inom många olika branscher. Du kan enkelt bygga upp ditt egna 2D/3D-bibliotek med egna symboler. Klicka här för att ser hur iCADLib fungerar.

3D rendering för att skapa fotoliknande bilder

I ProgeCAD ingår Artisan renderare som skapar fotoliknande modeller av dina konstruktioner. Välj material, bakgrund och belysning, och ge dina 3D-ritningar liv. Vrid och vänd och se din 3D-skapelse från olika håll. Klicka här för att se ett filmklipp som visar hur det fungerar. Klicka här för att förstå varför det är viktigt att kunna rendera dina 3D-ritningar.

3D arkitektapplikation i ProgeCAD 

ProgeCAD levereras med en enkel 2D/3D-arkitektmodul. Med den kan du snabbt och enkelt skapa dina 3D hus. Se ett filmklipp här om EasyArch, se manualen genom att klicka här.

3D import från andra program

Du kan enkelt importera 3D-ritningar från AutoCAD, Microstation, Collada, 3D Studio, Civil 3D, Architectural Desktop, Mechanical Desktop, ESRI, MagiCAD, CADpoint, Google Earth med flera, samt från många filformat som exempelvis PDF, IGES, STEP, STL och från 3D-skanners. Se mer här.

3D import av PDF-ritningar

Det går att öppna PDF-filer innehållande 3D-ritningar med lagerstruktur och konvertera dem till DWG, och därefter jobba vidare med dem i ProgeCAD. Detta gäller även för PDF-er med vanliga 2D-ritningar. Se filmklipp på hur enkelt och smidigt det är, klicka här

3D import av skannade 3D-objekt (punktmoln)

I ProgeCAD går det att importera och hantera punktmoln som är skapade med 3D-skanners. Följande format stöds .las .xyz .ply .pcg .isd .laz .rcp och .rcs

3D export till andra programDu kan exporterar dina 3D-ritningar till mängder av olika filformat och program. Bland de viktigaste kanske är PDF, IGES och STEP. Klicka här för en utförligare lista. 

3D export till PDF

Många användare, kunder och uppdragsgivare har tillgång till Acrobat Reader och ett bra sätt att ge dem tillgång till 3D-ritningar är att spara ritningarna som 3D PDF-ritningar. Användarna kan då betrakta, vrida och vända på 3D-modellen utan risk att de ändrar på den. Klicka här för ett beskrivande filmklipp.

3D export till Google Earth

Du kan importera platser från Google Earth och placera exempelvis ditt 3D-hus där för att se hur det kommer se ut i verkligheten. Du kan också exportera din 3D-objekt till Google Earth för att låta andra se en tänkt byggnation, tex hur ett hus eller en bro eller något annat, kan se ut när det är klart. Klicka här för en en kort beskrivande film. 

3D utskrift till 3D-skrivare

Dina färdiga 3D-modeller kan du enkelt skriva ut med en 3D-skrivare.